Faraldakraan officieel geopend

Op vrijdag 4 april is het Faralda Crane Hotel in Amsterdam geopend. IAA Architecten is samen met partner VDNDP nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit bijzondere hotel. De transformatie van de oude NDSM-kraan was een intensief proces met een zeer waardevol eindresultaat op dit stukje Amsterdams industrieel erfgoed.

In 2013 is de Faraldakraan gedemonteerd en verplaatst naar Franeker. Daar is de staalconstructie gerenoveerd en aangepast en na enkele maanden teruggeplaatst als hotel. IAA heeft het esthetische concept gemaakt en het plan door de welstand geleid. Tot en met het definitief ontwerp is IAA betrokken geweest bij dit bijzondere project.

De renovatie van de kraan en de inpassing van de hotelkamers was een constructieve uitdaging. Zo moesten alle leidingen en kabels via flexibele buizen omhoog gevoerd worden. De kraan blijft immers draaibaar, om de wind het hoofd te bieden. Alle water- en elektraleidingen zijn aldus via wartels verbonden.

Om onvoorwaardelijke veiligheid van de bezoekers en gasten te waarborgen is een veiligheids- en brandpreventiehandboek van meer dan 2000 pagina’s opgesteld. Het gebouw voldoet nu aan die hoge eisen.

De samenwerking tussen architect, constructeur en een team van interieurontwerpers heeft de ontwikkeling en het finale ontwerp mede zeer bijzonder gemaakt. Geïnspireerd door Faralda, een legendarische, exotische dame uit de jaren ‘50, zijn er drie specifieke kamers gemaakt. Elke kamer heeft een uitgesproken identiteit, uitbundigheid en luxe.

De kraan is gerestaureerd met behulp van het Nationaal Restauratiefonds.

Deel dit artikel op