MST Oldenzaal winnaar 8e editie 'Archizinc Trophy'

  1. zink
  2. ziekenhuis
  3. detailleren
  4. award
  5. architectuur

Vrijdag 29 juni 2018 hebben Marta Lachowska en Michelle Booltink in de Philharmonie de Paris de Archizinc-prijs ontvangen voor het gevelontwerp van de nieuwe entreehal van het Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal. Elke twee jaar reikt VMZINC de prijs uit aan internationale projecten die op een buitengewone manier zink gebruiken. Het ontwerp kreeg een onderscheiding in de categorie Public Buildings omdat op een originele, innovatieve en elegante manier zink is gebruikt. De jury waardeerde de detaillering van de gevel als erg bijzonder, evenals de functionele en esthetische kwaliteit van de gebouwen, de samenhang met en het respect voor de omgeving.

Groepsfoto
Prijsuitreking

INTERNATIONALE JURY EN WINNAARS

Dit jaar werden de inzendingen beoordeeld door een internationale jury onder leiding van voorzitter Paul Finch, bekend als editorial director van The Architectural Review en director of the World Architecture Festival’s programmes.

MST Oldenzaal is de tweede project uit Nederland in de afgelopen 13 jaar dat in de prijzen viel. Dat is opmerkelijk omdat de winnaars, net als de juryleden, afkomstig zijn uit de hele wereld. Naast Europa waren er dit jaar ook winnaars uit Australië, Hongkong/China en India.

Horizontale drsn zinken gevel

Zinktechniek op maat

Het uiterlijk van de gevel is ontworpen vanuit het materiaal zink met een kleur die ten tijde van het ontwerp net was ontwikkeld. Deze kleur paste niet alleen perfect bij het traditionele bakstenen ziekenhuisgebouw, maar tegelijkertijd contrasteerde het als materiaal, waardoor nieuw en oud prachtig in harmonie zijn. Bovendien blijven hierdoor de gerestaureerde witte veranda’s aan de voorzijde dominant.

In het ontwerp van de gevel zijn de afstanden tussen de naden en platen zo gekozen, dat er zo efficiënt en gelijktijdig creatief mogelijk kon worden omgegaan met de standaardafmetingen. In een intensieve samenwerking met VMZINC is een speciale techniek op maat ontwikkeld die geïnspireerd was op zowel de techniek van gebrevetteerde roeven als de felsnaad. Door te werken met de verticale belijning van zink en deze af te wisselen met verspringende naden en verschillende baanbreedtes is er een prachtige gevel ontstaan met nog meer diepte en reliëf. Bouwmetaal Tubbergen (Zinkmeester en lid van de Nederlandse Gilde van Zinkwerkers) heeft de gevel perfect bekleed met een volledig nieuw ontwikkelde techniek.

In de periode 2012-2017 hebben Marta Lachowska, Jan Veldscholte, Stefan Bonnes, Michelle Booltink en onze oud-collega’s Rick Bruggink en Marc Wools onder leiding van Harry Abels aan de uitbreiding en renovatie van het Oldenzaalse ziekenhuis gewerkt.

Klik hier voor projectdocumentatie

Deel dit artikel op