Umut Türkmen wint Iktinosprijs 2016!

Umut Türkmen mocht vrijdag 26 augustus op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst de Iktinosprijs 2016 in ontvangst nemen. In het afgelopen schooljaar zijn uit meer dan 200 projecten 17 nominaties voorgedragen aan de jury. Umut werd maar liefst twee keer genomineerd en behaalde een 1ste en 3e plaats. Naast de fantastische overwinning en top 3 plaatsing met beide projecten, is het tevens een bijzondere prestatie dat een student zo kort na de start van zijn studie aan de Rotterdamse academie deze prijs wint.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van het academisch jaar en vormde de officiële opening van de Iktinos-tentoonstelling. De Iktinos-tentoonstelling presenteert alle projecten die het afgelopen studiejaar zijn genomineerd voor de Iktinos-prijs. Umut won de Iktinosprijs voor zijn project ‘The Imported Towerhouses‘.

Het semester studio waarin Umut deze prijs won, richt zich op ‘The London Mansion’, een fenomeen in de binnenlandse architectuur van Engeland, niet alleen vanwege haar institutionele en educatieve eigenschappen, maar ook en vooral vanwege haar unieke architecturale manifestatie. Umut definieert ‘The Londen Mansion’ in zijn project als een importproduct en introduceert het fenomeen van de torenhuizen uit Yemen in London als respons op de recente ontwikkelingen in huisvesting en hoge grondprijzen in Londen. De formele loskoppeling van de plotvorm en woningbouwtypologie werkt hij in zijn project zo uit dat er iets nieuws ontstaat. ‘’Niet alleen een prachtig, op het eerste oog soms wat genadeloos, plan, maar ook een voorstelbaar prototype voor andere locaties’’.

De ‘The Imported Towerhouses’ wordt gewaardeerd door de “sprekende volwassenheid, die uiterst bewonderenswaardig is voor een project zo vroeg in de studie”. Volgens de jury “zindert het plan van de poëtische verbeeldingskracht, die, misschien meer nog dan de overtuigende architectonische articulatie, de goede plattegronden, de krachtige ruimtelijke oplossingen, de intelligente omgang met de buitenruimte en de consistentie van het plan, de overtuigingskracht en de actuele relevantie van dit project bepaalt”.

De Iktinosprijs is in 1969 ingesteld door architect Huig Maaskant, medeoprichter van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de student die door de kwaliteit en het karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage levert aan onderwijs, onderzoek en praktijk van architectuur of stedenbouw.

Deel dit artikel op