De meest duurzame moskee van Nederland

Moskee Enschede

  1. Enschede
  2. architectuur
  3. duurzaamheid
  4. integraal ontwerpen
  5. inlevingsvermogen
  6. maatschappelijk betrokken

In het ontwerp is bewust gekozen voor de toevoeging van een avlu, traditioneel een centrale plek in een moskee. Gewoonlijk is dit een buitenruimte, maar hier is de avlu uitgevoerd als overdekte binnenplaats waardoor het gebouw meer flexibel is en ruimtelijker wordt. De moskee beschikt op deze manier over een overdekt plein voor samenkomst met de mogelijkheid om de gebedsruimte uit te breiden bij grote manifestaties.

overdag
avond beeld moskee

PATRONEN UIT DE TEXTIELINDUSTRIE EN ISLAM

De eerste Turkse gastarbeiders van Enschede werkten in de talloze textielfabrieken in Enschede en omgeving. Het patroon in de gevels vormt een directe verwijzing naar de weefpatronen die hier werden gemaakt, maar zijn tegelijkertijd een moderne vertaling van islamitische tegelpatronen. De gevels zijn uitgevoerd in beton met een natuurstenen uiterlijk en afhankelijk van de achterliggende functies wordt er gespeeld met de open- en geslotenheid van de gevels. Zo kent de gebedsruimte een vrij gesloten beeld, in tegenstelling tot de avlu die juist door zijn openheid gekenmerkt wordt.

minaret aanzicht

Flexibel en duurzaam gebouw

Er is gestreefd naar een zo flexibel mogelijk gebouw: voor de middenzone en de congresruimte is een dragend casco met een flexibel inbouwpakket ontworpen. Hierdoor kan het gebouw meegroeien met een eventueel veranderend programma in de toekomst.

Belangrijke duurzame aspecten zijn:

  • het ontwerp resulteert in een compact gebouw waardoor de warmte- / koeltevraag beperkt blijft
  • het sedumdak zorgt voor een hoge isolatiewaarde en de buffering van hemelwater dat gebruikt kan worden in het grijswatercircuit
  • de avlu fungeert als een soort serre en zorgt daarmee deels voor de verwarming van het gebouw in combinatie met een laagtemperatuur vloerverwarming en een warmtepomp
  • zonnepanelen op het dak van de avlu wekken energie op evenals een windmolen in de top van de minaret

Deel dit project op