Wonen op Holzhalbinsel Rostock

Stedenbouwkundig plan + prijsvraag

  1. bestemmingsplan
  2. maatschappelijk betrokken
  3. betrouwbaar en zorgvuldig
  4. visualiseringskracht
  5. stedenbouw en landschap
  6. architectuur

Op de Holzhalbinsel, een landtong in de monding van de Warnow vlakbij het historische centrum van Rostock, wil de woningbouwvereniging WIRO een kleine wijk voltooien door 160-180 woningen te bouwen aan hand van een architectuurprijsvraag. Het stedenbouwkundig plan dat als basis diende voor de prijsvraag, is in 2012 door IAA Architecten gemaakt in opdracht van de WIRO.

Stedelijk wonen in het groen met uitzicht op de rivier

Het stedenbouwkundig plan beschrijft exclusief en modern vormgegeven woningbouw in een parkachtige omgeving aan de oever van de Warnow. De bebouwing bestaat uit een U-vormig appartementengebouw van 4-5 verdiepingen dat zich in het bestaande stratenpatroon voegt en uit vier woontorens van 4-9 verdiepingen die aan de rivier staan. Op de bovenste verdiepingen van de gebouwen bevinden zich penthouses en onder de gebouwen ligt een parkeergarage.

Konzept Bebauungsstruktur1
Konzept Bebauungsstruktur2

Om een gevarieerd woonklimaat op de Holzhalbinsel te realiseren is er op de begane grond ruimte voor winkels en kleinschalige bedrijvigheid. Alle woningen zijn goed bezond en hebben uitzicht op de rivier en het groen tussen de nieuwbouw. De woningen bestaan in verschillende afmetingen en kennen een tweezijdige oriëntatie, bovendien zijn zij horizontaal en verticaal schakelbaar en geschikt voor verschillende bewonersgroepen.

PRIJSVRAAGINZENDING VAN IAA ARCHITECTEN

In de uitwerking vormen samenhang en verwantschap de basis voor het ontwerp van de gebouwen en de openbare ruimte. De eenduidige en consequente materiaalkeuze en detaillering zorgen dat de torens en het geknikte appartementengebouw ‘familie’ van elkaar zijn. De openbare ruimte krijgt zijn samenhang doordat de groene parkzone langs de rivier doordringt tot in het hart van het gebied.

Luftbild
Lage
Innenhof
Fassade

Aangezien in een half gesloten bouwblok uitzicht en bezonning niet vanzelfsprekend zijn, is de gevel per woning meer of minder verdraaid zodat elke woning ongeveer dezelfde kwaliteiten krijgt. Gelijktijdig zijn de afmetingen van de vensters vastgelegd: groot aan de zonzijde (het woongedeelte), klein aan de schaduwkant (het slaapgedeelte). Deze verschillen geven het gebouw een menselijke maat.

De witte gevels contrasteren niet alleen met de oudere bebouwing op de Holzhalbinsel, maar dragen door de weerkaatsing van het licht ook bij aan de leefbaarheid van de nieuwe wijk. Verder zorgen het uitzicht op het park en de rivier, samen met de gekozen architectuur, voor een unieke woonomgeving. Vanaf de rivier gezien ervaart men de nieuwbouw als passend bij het stadssilhouet van Rostock dat bestaat uit een afwisseling tussen baksteen- en stucgevels.

De prijsvraaginzending behaalde de tweede plaats.

Deel dit project op