Collectief Particulier Opdrachtgeverschap midden in Amsterdam

Wonen in de drukkerij

  1. baksteen
  2. architectuur
  3. integraal ontwerpen
  4. inlevingsvermogen
  5. ontwikkelend
  6. collectief particulier opdrachtgeversschap

Ter plaatse van de vroegere Amsterdamse drukkerij Van Orsouw aan de Oostenburgervoorstraat heeft een aantal particulieren op eigen initiatief een woongebouw gerealiseerd door samen te werken in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Het appartementencomplex staat op een plek die deel uit maakt van het eiland Oostenburg dat in 1660 aangelegd werd voor onder meer de werf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ruim drie eeuwen later werd de bewuste locatie met de komst van Drukkerij Van Orsouw het middelpunt van drukwerk voor de Nederlandse muziekindustrie: tientallen jaren lang werden hier platenhoezen, CD- en videoverpakkingen vervaardigd. Eind 20e eeuw kwamen twee panden van de drukkerij leeg te staan waarna IAA Architecten in 2013 samen met de initiatiefneemster en de grondeigenaar het CPO-project Wonen in de drukkerij ontwikkelde.

aanzicht andere kant
achterkant

LEVENSLOOPBESTENDIGE APPARTEMENTEN IN TE DELEN NAAR EIGEN INZICHT

De sloop van de panden heeft ruimte gemaakt voor een nieuw woongebouw van vijf bouwlagen met in totaal acht vrij indeelbare appartementen, variërend in grootte van 71 tot 120 m². De entree aan de straat geeft toegang tot een hal die leidt naar het appartement op de begane grond, een trappenhuis met lift en verder alle bergingen van het complex.

Op elke verdieping liggen twee appartementen, behalve op de bovenste etage: daar bevindt zich een penthouse met een terug liggende gevel en royaal balkon. Alle appartementen beschikken over een eigen buitenruimte op het westen aan de achterzijde van het gebouw, met op de begane grond een tuin. Terwijl de vensters aan de straatzijde gelijkmatig en traditioneel zijn verdeeld over de gevel, zoals bij alle voorgevels in de oude stad, is de plaatsing aan de achterkant juist willekeurig. Hier zijn de gevelopeningen geplaatst naar aanleiding van de woonwensen van de eerste bewoners.

Deel dit project op