Voormalige stoomspinnerij wordt flexibel bedrijfsverzamelgebouw

Twenthe Centrum

  1. baksteen
  2. architectuur
  3. integraal ontwerpen
  4. ontwikkelend
  5. betrouwbaar en zorgvuldig
  6. rijksmonument

De N.V. Stoomspinnerij Twenthe in Almelo werd tussen 1914 en 1954 in meerdere fasen gebouwd naar een ontwerp van de Twentse architect Arend Beltman. Al vanaf 1907 pionierde Beltman met bouwconstructies in gewapend beton als oplossing voor de brandgevoeligheid van textielfabrieken. De Almelose spinnerij bestaat uit een betonskelet met daartussen betonnen vloeren en gevels die opgevuld zijn met metselwerk en stalen puien met glas. Dit levert aan de buitenkant de kenmerkende uitstraling van een blokkendoos op. Ook de twee torens die destijds bluswater voor de sprinklerinstallatie bevatten, versterken dat beeld.

omschrijving
toren omhoog

Transformatie naar bedrijfsverzamelgebouw

In 1978 werden de bedrijfsactiviteiten overgenomen door de Spinnerij Nederland BV in Enschede en kwam het gebouw leeg te staan. Een eerste verbouwing tot bedrijfsverzamelgebouw dateert uit 1983, toen het interieur vergaand gewijzigd werd en het huisvesting ging bieden aan onder meer De Belastingdienst en het ROC van Twente. In 2002 werd Snippe Projecten de nieuwe eigenaar en kreeg IAA Architecten de opdracht het rijksmonument te renoveren tot een hedendaags multifunctioneel bedrijven- en gezondheidscentrum.

Ingang
atrium

TWENTS INDUSTRIEEL ERFGOED BEHOUDEN VOOR DE TOEKOMST

Het Twenthe Centrum, dat in het Masterplan van Almelo een prominente plek heeft gekregen als schakel tussen de binnenstad en het treinstation, is zorgvuldig gerenoveerd in nauwe samenwerking met Monumentenzorg. De gevels zijn in hun authentieke staat teruggebracht onder de toevoeging van twee nieuwe entrees op de as tussen stadscentrum en station. Het interieur is ingrijpend vernieuwd om er een bruikbaar gebouw van te kunnen maken en is uitgevoerd met behoud van de industriële uitstraling, zo zijn de originele leidingen en buizen in het zicht gebleven. Vides, open trappen en een groot atrium waarmee de bedrijfsunits worden ontsloten, zorgen voor extra daglicht in het complex.

toren

Deel dit project op