Een bescheiden glazen onderwijsgebouw

Saxion Kunst en Techniek

  1. Enschede
  2. Saxion Epy Drost
  3. stadscampus
  4. Saxion
  5. complexiteit
  6. bestemmingsplan

Aan de hogeschool Saxion studeren ruim 26.000 studenten verdeeld over vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Eén van de faculteiten is de Academie Creatieve Technologie (ACT), bestaande uit de opleidingen HBO-ICT, Creative Media & Game Technologies, Fashion & Textile Technologies (de opvolger van de Hogere Textielschool) en Media, Informatie en Communicatie.

Oud en nieuw
stadssilhouet
by night

Een nieuw uitnodigend, in het oog springend faculteitsgebouw

Ruimtegebrek vanwege het groeiend aantal studenten en de versnippering van de opleidingen over meerdere locaties waren voor Saxion de aanleiding om een nieuw faculteitsgebouw te laten ontwerpen. De nieuwbouw diende een uitnodigend, in het oog springend gebouw te zijn, en flexibel en toekomstgericht om ontwikkelingen in het onderwijs blijvend te kunnen faciliteren.

gevel
boek textiel

GEZEEFDRUKTE GLAZEN VLIESGEVEL VERWIJST NAAR TOEGEPASTE KUNST EN TEXTIEL

Op een smal perceel naast het rijksmonument De Maere staat aan de Van Galenstraat het tien verdiepingen hoge gebouw Epy Drost dat met zijn zacht doorschijnende glazen gevel een landmark vormt op de stadscampus van Saxion.

Door de gevel bij de entree iets terug te leggen is tussen de twee gebouwen een voorplein ontstaan en garandeert de 4,5 meter vrije hoogte op straatniveau een uitnodigende entreehal die tevens toegang geeft tot De Maere. De begane grond is transparant en vrij gehouden om plaats te bieden aan ontmoetingen, bijeenkomsten en tijdelijke evenementen. Vanaf hier leiden twee roltrappen naar het restaurant op de eerste verdieping. De onderwijsruimtes op de tweede t/m achtste etage kunnen met liften en trappen bereikt worden. Het gebouw wordt beëindigd met een groot dakterras, hier geniet men een panoramisch uitzicht over de stad Enschede.

gevulde kantine
hal binnenkomst
Gele Hal aansluiting Maere
Gang Lokalen
kantine

Glazen ‘stolp’ zorgt voor stedenbouwkundige inpassing

De gezeefdrukte glazen gevel fungeert als een stolp over het gebouw en geeft het een transparant uiterlijk. Hierdoor is het mogelijk om een compacte, maar relatief grote bouwmassa te realiseren op een kleine kavel in de stad. Een ‘normale’ gevel geeft het gebouw een veel massiever karakter, waardoor een dergelijk hoog bouwvolume op deze plek stedenbouwkundig onacceptabel zou zijn.

Flexibel indeelbaar

Het gebouw dankt zijn indelingsflexibiliteit aan de hoofddraagconstructie die bestaat uit dragende gevels en een kern (met trappen, liften, toiletten en leidingen) die asymmetrisch in het gebouw ligt. Hierdoor ontstaat per etage een brede en smalle strook en is het mogelijk om op eenvoudige wijze onderwijsruimtes voor grote en kleine groepen te maken.

illustratie

Deel dit project op