Een kliniek voor behandeling van verslavingsproblemen

Verslavingskliniek Vossenloo

  1. communiceren
  2. integraal ontwerpen
  3. maatschappelijk betrokken
  4. rijksmonument
  5. landschapsarchitectuur
  6. landschap

Op 35 locaties in Friesland, Groningen en Drenthe zet Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) zich in voor mensen die problemen ondervinden vanwege hun verslaving. Op de bosrijke havezate Oosterbroek bij Eelde wilde VNN een nieuwe multifunctionele kliniek laten bouwen als vervanging van de verouderde huisvesting Breegweestee, Het Bauhuus, Hoog Hullen en de Kliniek Groningen. In de nieuwbouw diende plaats te zijn voor 80 ernstig verslaafden, zowel jongeren als volwassenen, met behoud van identiteit van de verschillende groepen. De behandeling van VNN is gericht op het versterken van de autonomie en motivatie van de cliënt, daarom wilde VNN in de nieuwbouw het wonen scheiden van het behandelen om de uitstraling van een instituut te voorkomen. Verder diende het nieuwe gebouw flexibel en duurzaam te zijn. De oude kliniek op het landgoed, namelijk het rijksmonument Hoog Hullen en het landgoed zelf, moesten zoveel als mogelijk in oorspronkelijke staat worden hersteld.

avondopname
vooraanzicht gevel

HEALING ENVIRONMENT OP EEN LANDGOED

De nieuwe kliniek is een langgerekt transparant gebouw van twee verdiepingen en staat aan de bosrand met uitzicht op het veld, de bomenlanen en het landhuis Hoog Hullen. Het gebouw heeft twee ingangen: één voor kort verblijvende volwassenen (20 bedden) en één voor jeugd (30 bedden) en lang verblijvende volwassenen (30 bedden).

schets
concept schets doorsnede
concept schets plattegrond

Opdeling in zones: vast en flexibel

In de diepte is het gebouw in twee zones opgedeeld: aan de achterzijde liggen de slaapkamers van alle afdelingen naast elkaar. Hierdoor is het mogelijk om kamers tussen afdelingen uit te wisselen en de bezetting te optimaliseren. In de flexibele zone achter de glazen voorgevel liggen de gemeenschappelijke woon- en behandelruimten en de kantoren van het personeel. Door deze flexibiliteit wordt op toekomstige veranderingen in bezetting en methodieken van VNN geanticipeerd. Tussen de twee zones zorgt een binnenstraat met licht van boven voor een gemakkelijke oriëntatie en een duidelijke scheiding tussen slapen en wonen / therapie.

Functionele huiselijkheid

Het concept van functionele huiselijkheid (Net zoals thuis) is tot in detail doorgevoerd: de inrichting sluit aan op de architectuur en voorkomt institutionalisering. Cliënten verblijven in een andere wereld: open, warm, natuurlijk en functioneel.

zicht op landgoed
gang
kamer
badkamer

Herstel van het landgoed

Begroeiing en bebouwing die niet bij de originele landgoedstructuur hoorde is opgeschoond en de oorspronkelijke groene kamer met zijn zichtassen is hersteld.

Klik hier voor een introductievideo van Verslavingskliniek Vossenloo

Deel dit project op