Een transparant lab midden in het groen

Maxon Motor

  1. glas
  2. detailleren
  3. complexiteit
  4. kantoor
  5. Maxon Motors
  6. landschap

Het Zwitserse hightech bedrijf Maxon Motor is wereldwijd marktleider op het gebied van elektrische micromotoren en componenten voor onder andere medische apparatuur, automobielindustrie en luchtvaartsector. Sinds 1977 heeft het bedrijf een vestiging in Enschede. Als het pand vanwege een gestaag groeiende afzetmarkt te klein is geworden en een uitbreiding in 2000 geen afdoende oplossing blijkt te zijn, besluit men in 2011 nieuw te bouwen elders in Enschede. Het bedrijf kiest voor een zichtlocatie vlakbij belangrijke uitvalswegen, waar een gebouw moet komen te staan dat uitstraalt dat Maxon Motor hoogwaardige hightech producten maakt. In het ontwerp moet ruimte zijn voor kantoor- en productiefuncties, zoals de vervaardiging van klantspecifieke oplossingen en de assemblage van prototypes. Om het traditionele onderscheid tussen kantoor en productie op te heffen is een neutrale werkomgeving een vereiste. Verder dient het gebouw flexibel, energiezuinig en milieuvriendelijk zijn.

aanzicht
aanzicht winter

TRANSPARANT GEBOUW OP ENSCHEDESE ES

Aan de rand van Enschede, langs de uitvalsweg Westerval en in de nabijheid van de A35 staat het transparante nieuwe onderkomen van Maxon Motor, in een parkachtige omgeving op het bedrijventerrein de Josink Es. In een vrijstaand gebouw van twee bouwlagen bevindt zich op de begane grond de entree, een expeditie-, opslag- en assemblageruimte en een productieruimte in de vorm van een cleanroom. Verbonden door een markante centraal gelegen trap die uitkomt op een informele ontmoetingsplek voor alle medewerkers, bevat de eerste verdieping een open, flexibele kantoorruimte die gericht is op het Nieuwe Werken.

Lamellen

De noord- en zuidgevel zijn volledig transparant en tonen aan de voorbijganger de activiteiten in het gebouw. Daarnaast zorgt het aanwezige glas voor een hoge lichtopbrengst, noodzakelijk voor de werkzaamheden en beperkt op die manier het energieverbruik door kunstlicht. De zuidgevel is voorzien van lamellen om licht en temperatuur in het gebouw op een natuurlijke wijze te reguleren. De oost- en westgevel zijn volledig gesloten en bekleed met roosters. Hierachter bevinden zich opslag- en techniekruimten. De hoogwaardige technische installatie is geïntegreerd in het gebouw, zodat het dak volledig beschikbaar is voor zonnepanelen.

Deel dit project op