Oplevering grootste Spoedeisende Hulp van Noord Nederland steeds dichterbij

  1. glas
  2. ziekenhuis
  3. maatschappelijk betrokken
  4. betrouwbaar en zorgvuldig
  5. inlevingsvermogen
  6. architectuur

Sinds oktober wordt er hard gewerkt aan een SEH waarmee het Medisch Centrum Leeuwarden een flinke kwaliteitsslag kan maken. Meer ruimte, betere routes buiten én binnen. Meer privacy voor patiënten en werkplekken die recht doen aan zowel eenvoudige spoedeisende hulp als hoog complexe zorg in ernstige situaties. Op 23 november gaf burgemeester Ferd Crone officieel het startsein voor de bouw en nu duurt het inmiddels nog maar 9 weken tot de opening van de grootste SEH van Noord-Nederland.

GROEI EN AMBITIE

Het bouwproject betekent een nieuwe stap in het strategisch plan, dat het MCL heeft uitgestippeld om tot de top van topklinische ziekenhuizen te behoren. Al jaren was het passen en meten bij de SEH en de toestroom stijgt nog steeds, tot inmiddels meer dan 26.000 SEH-bezoeken per jaar. ‘We zijn enorm gegroeid, zowel in aantallen als in taken en mogelijkheden, maar ook in kwaliteitsbewustzijn’, zegt Bettine Onnes, arts en medisch manager van de Spoedeisende Hulp. ‘En dat vraagt om een ingrijpend andere opzet. Ik kan bijna niet wachten tot de nieuwbouw klaar is.’

Herkenbaar en veilig

Om de herkenbaarheid van de nieuwbouw voor de bezoeker te vergroten krijgt de entreeluifel een zelfde vormgeving als de hoofdentree van het MCL. De toegang tot de spoedeisende hulp vormt namelijk tevens de nachtingang van het ziekenhuis. Ook ontstaat door de indeling en de plaats van het nieuwe gebouw een betere en veiligere routing. De bezoeker rijdt in de nieuwe situatie vanaf de openbare weg rechtdoor naar de entree van de spoedeisende hulp, de ambulances gaan daarentegen via de busbaan naar de toegang aan de oostelijke zijde van het gebouw. Zodoende is er geen sprake meer van kruisende lijnen.

Deel dit artikel op