Het Arcus College is voltooid

  1. budget
  2. architectuur
  3. stedenbouw en landschap
  4. restwarmte
  5. integraal ontwerpen
  6. ontwerpend onderzoek

Op 6 mei is het Arcus College in Heerlen opgeleverd. Binnen een ruime vierkante kavel zijn voor dit gebouw zes halfronde gebouwvormen tegen de randen van de kavel gesitueerd. Het lijken schijven meloen of partjes van een mandarijn, de zogenaamde ‘ondulerende vormen’. Er is een zeer wijds uitzicht door de enorme hoeveelheid ramen.

luchtfoto

Hoogteverschil geïntegreerd in gebouw

De locatie kent veel hoogteverschil. Vanaf de Valkenburgerweg loopt het terrein ruim vier meter af naar beneden. in het ontwerp benutten we dit hoogteverschil zo veel en zo goed mogelijk bij de vorm die we de gebouwen gegeven hebben. Studenten, medewerkers en bezoekers lopen op het niveau van de Valkenburgerweg het ‘dek’ van het gebouw op. Daarna dalen ze af via de trap in de patio naar het niveau van de centrale ‘Hart’-functies. Daar bevinden ze zich weer op het niveau van het maaiveld. Er zijn lange zichtlijnen richting het landschap van Ter Worm. Het gebruik van ‘het ondergrondse’ geeft aardsheid, geworteldheid; de patio’s onderin zorgen voor veel beslotenheid en geborgenheid. De zichtlijnen zijn bijzonder, mede door het hoogteverschil. De branches zijn aan elkaar gekoppeld maar hebben ook hun eigenheid. Het Hart is voor de interactie. De verschillende branchegebouwen staan op het dek. Ze zijn via grote vides met de gemeenschappelijke laag eronder verbonden.

Het Arcus College is een groot gebouw maar het heeft toch veel intimiteit. Het gehele gebouw is kleinschalig en laagdrempelig van opzet. Elke studie heeft zijn eigen opgang in de vides, vanuit de gemeenschappelijke begane grond. ‘Het Hart’ is een soort dorpsplein onder de grond, bedoeld om crossovers tussen de verschillende disciplines mogelijk te maken.